SAPS COM MUNTAR UNA TENDA?

Obres la tenda, la tires a l’aire i ale hop! Ja està muntada. Què fàcil resulta ara… però que ha passat amb les canadenques de tota la vida?

Cordes i vents que s’entortolligaven, les piquetes tortes, el martell que no apareixia mai… Un campista com cal ha de saber-ho tot sobre aquest tipus de tendes i sobre tot com muntar-les.

Sabies que les tendes de campanya canadenques tenen de 4 a 5 parts? L’estructura, que li dóna forma i fortalesa; les piquetes, que afirmen la tenda i els vents al terra; els vents, que són les cordes tensades unides a la tenda i al terra que la immobilitzen i l’ajuden a que l’aigua de la pluja llisqui millor; i per últim el cos, que es on descansarem quan la tinguem muntada. El cos pot tenir finestres, portes amb cremallera o butxaques per guardar les coses, el seu terra és fort, resistent i totalment impermeable per a que estiguem còmodes. Algunes tenen una doble teulada per protegir la tenda del sol i de la pluja.

Ara que sabem les parts que té una tenda haurem de recordar alguns aspectes obvis abans de muntar-la. Necessitem un terreny net, sec i sense inclinació, lluny d’arbres i grans pedres per protegir la que serà la nostra futura casa durant uns dies. La porta de la tenda sempre ha d’estar en la direcció en la que corre el vent, i si ens proposem muntar-la a les hores de més calor no s’han de tensar massa els vents perquè la humitat de la nit farà de les seves. Les piquetes han de formar 45º amb el terra.

Ara passem a l’acció!

  1. Estén el cos de la tenda. Allisa’l el màxim possible i recorda l’orientació de la porta depèn de la direcció del vent.
  2. Ara fixa el terra amb les piquetes. Per fer-ho primer es fixen les cantonades en diagonal i després les intermèdies. S’han de clavar tensant el terra, però tampoc ha de ser excessiu.
  3. Una vegada estigui fixat, començarem a col•locar el tubs i elevar el cos de la tenda.
  4. Ja tenim l’estructura creada, a continuació clavem la resta de piquetes, sempre en diagonal i col•loquem els vents i la doble teulada. Hem d’anar en compte a l’hora de tensar els vents i les piquetes, ja que aquest han de guardar simetria.
  5. Una vegada tenim la tenda muntada posem la doble teulada. L’estendrem sobre el cos de la tenda i el fixarem amb piquetes i vents, de manera que no quedi cap arruga. Ha d’haver-hi separació entre la doble teulada i el cos de la tenda per a que sigui efectiva.
  6. Finalment fixem els vents frontals i posteriors, sense tensar-los massa.
  7. Una vegada haguem acabat entrarem a la tenda, sempre descalços, i comprovarem que no hi ha arrugues, si hi ha s’han de tensar més els vents secundaris.
  8. Recorda fer regueres pel voltant… no és la primera vegada que s’ha de sortir en plena pluja perquè s’està inundant la tenda!

Ara que ja tens la tenda muntada només queda gaudir de l’estada al teu càmping preferit del Prepirineu i Pirineu de Lleida.