El pas dels Pirineus: camí de la llibertat

Diset quilòmetres a través d’altes muntanyes, amb fred, neu, cansament, i amb un objectiu: la llibertat. La línia de frontera amb França que discorre pel municipi de l’Alt Àneu (el Pallars Sobirà) va ser un camí de fugida durant la Segona Guerra Mundial, entre el 1936 i el 1944: el Pas dels Pirineus, camí de la Llibertat.

Durant aquests anys, milers de refugiats es van arriscar a travessar els Pirineus fugint de la barbàrie nazi. Es van establir diversos camins o recorreguts de fugida i un d’aquests era el que unia els departaments francesos de l’Arieja i l’Alta Garona amb Catalunya, entrant al principat pel Pallars Sobirà i arribant a la població de Sort. Els refugiats creuaven el Pirineu a través dels ports de Salau, Aulà i Pala de Clavera. En aquest lloc, el Memorial Democràtic de la Generalitat i el Parc Natural de l’Alt Pirineu han senyalitzat dos d’aquests itineraris.

El Museu del Camí de la Llibertat, a l’antiga presó de Sort, que pretén donar a conèixer el que foren les evasions i rendir homenatge a tots aquells que les protagonitzaren.

Segons informacions del Memorial Democràtic, com a mostra de la importància que va arribar a tenir el pas fronterer cal esmentar les xifres obtingudes sobre el nombre de detinguts a la comarca del Pallars Sobirà, 2.790 persones, del 1942 al 1944, de diverses nacionalitats (polonesos, francesos, canadencs, holandesos, anglesos, nord-americans…), la majoria dels quals van ser traslladats a Sort i allotjats a la presó o a fondes o hotels de la població. Ara bé, cal considerar que el nombre total de persones que van creuar la frontera fou infinitament superior, ja que moltes van aconseguir arribar a la seva destinació. Alguns estudis xifren en 40.000 el nombre de persones que van creuar la frontera en direcció a Espanya, essent els 3 principals punts d’entrada al Pallars Sobirà per Alòs d’Isil (port d’Aulà i Salau, senders actualment transitables i senyalitzats), Tavascan i Àreu.